2012. március 29., csütörtök

Shohin kollekció


A shohin számomra nem pusztán egy méretet jelent a mame után és a kifu előtt. Valahogy több ennél, őszintébb, töményebb, kifinomultabb. Nem lehet elmismásolni dolgokat, közelről szemléljük. A shohin bonsaiokról általában a shohinmaffia blogon szoktunk értekezni. Aki szívesen olvasna utána ne habozzon kattintani!

Elkezdtem összeszedni pár növényt, amiből idővel kiállítási anyag állhat össze. Ennek első darabjait szeretném bemutatni. Ez idáig nevelő edényben, ismertebb nevén műanyag cserépben nevelkedtek, de most tálba kerültek. Nem végleges, nem ideális tálba. De egyrészt nem mindegyiknek volt olyan a gyökere, hogy a szerintem végleges méretű tálba kerüljön, másrészt nincs is mindhez rendes tálam. Szeretném megtalálni a legjobb tálakat az adott növényhez és nem megy egyik napról a másikra.

De a sok szöveg után jöjjenek a növények!

Egy apró Pinus sylvestris - Erdei fenyő. Tucatjával lehet ilyen kis növényeket gyűjteni, minden gond nélkül, elhagyott murvabányákból. Kis munkával ilyenek drótozhatunk.



Acer campestre - Mezei Juhar. Kb. 2 m magas törzs volt és "csak" a törzs volt meg, a többi pár év munkája. A tál nem végleges, de ha ismét nevelőbe kerül, akkor a gyökere megint elszalad, ezt nem szerettem volna.


 Egy másik Acer campestre - Mezei Juhar. Gyűjtéskor szintén csak a törzset vittem haza.



A részleteken jól látszik az egykori törzs után maradt nagy vágás, ami szinte teljesen záródott, köszönhetően a 3-4 éves nevelésnek.



Egy Prunus mahaleb - Sajmeggy. Az egyik legkönnyebben gyűjthető növény,  igénytelen, bármilyen szegény talajon megél, ez is egy murva bányából való. A felső rész nagyon hosszú, de virágozni fog, így ettől az élménytől nem szerettem volna megfosztani magam, majd virágzás után vissza vágom.


A virágrügy:


És egy apró ágrészlet:


Egy többtörzsű Eonymus europeus - Kecskerágó. Gyönyörű termése van, bár nálam még nem virágzott.


Chaenomeles japonica - Japánbirs, magról ültettem pár éve, talán 3-4. Nagyon strapabíró fajta, többször túlélt már nyári kiszárításokat. Szép virággal díszít. Gyökérsarjakat már ilyen kis méretben is hoz. Ennek sem végleges a tálja, majd átkerül egy nőiesebb, nem szögletes tálba.


Van még pár növényem, ami tálba került, de még nem sikerült bedrótoznom. Igyekszem minél hamarabb és akkor azokat is be lehet mutatni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése