2012. november 9., péntek

Bonsai és Suiseki Mustra - Demonstrációk

A kétnapos Bonsai és Suiseki Mustrán, mindkét nap demonstrációkat tartottak a meghívott vendégek, Adriano Bonini, Vacláv Novák, Milán Karpisek és Papp Sándor. Nem fordul elő sűrűn idehaza, hogy két napig élvezhetjük külföldi mesterek demonstrációit ...

Adriano Bonini szombatra egy Pinus-t választott a Marczika Bonsai Studióból. Sajnos a kezdetekről nincs képem, a növényt úgy kell elképzelni, hogy egy erős, görbe törzsből számtalan vékonyka, 50-70 cm-es ág nőtt ki. Ebből kellett megoldani az alakítást. Bonininek segítsége is akadt egy osztrák bonsaios személyében.





Az ághajlítás kemény munka !


A hosszú ágakba erős hajlatok kerültek. Hogy e miatt ne sérüljön a növény, az ágakat bandázsolták előbb beáztatott raffiával, majd egy gumírozott szalaggal, ami eredetileg lovak lábának fáslizására használnak.


Ilyen tekergősre hajlított ágak adják a kompakt koronát.


Adriano Bonini a kész alakítással. A háttérben a szemüveges úr Detlef Mostler, az Osztrák Bonsai Szövetség elnöke, aki látogatóba érkezett a kiállításra.




Adriano Bonini és Marczika András


Milán Karpisek szombatra egy Pinus sylvestrist hozott magával. Egy nagyon ígéretes alapanyag!





És a végeredmény. A beültetés szögén a kép forgatása szerint kell majd változtatni.
 
Vasárnap egy Juniperus sargentii kapta meg végső alakját Milan kezei között. Egy elő anyagként nevelt növényről van szó, ami eredetileg sem volt rossz, de több órás munkával vált igazán szép bonsaiá. Milan közben sok hasznos dolgot magyarázott el a borókák metszésével, alakításával kapcsolatban. Mivel aznap párhuzamosan zajlott a workshop, amin magam is részt vettem, így kevesebb képpel tudok szolgálni.


 

Kész! Balra a levágott ágak és zöld levéltömeg egy része látható.


Vacláv Novák hozott anyagból dolgozott. Egy nagyon szép, nagyon erőteljes, egészséges Pinust hozott magával. Alakítás előtt, közben nagyon sok információval látta el a közönséget, nevelésről, metszésről, alakításról. Szívesen vette, ha kérdezték és szívesen válaszolt is a feltett kérdésekre.



Segítsége Nik Rozman volt, Szlovéniából (a kép a vasárnapi demon készült, amiről sajnos több fotóm nincs az ismert okok miatt)

 
Rajz, amit Jan Culek rajzolt még Csehországban a lehetséges végeredményről és alább a végeredmény.


Nagy élmény volt végignézni a demókat, úgy, hogy nem kellett érte a határt átlépni. Köszönet érte Marczika Andrásnak és a Mustra csapatának, akik összehozták ezt az eseményt.

2 megjegyzés: