2014. május 28., szerda

Olmütz

Azt gondolom, hogy fontos, hogy ha a bonsai rajongó nekivág egy kiállításnak, ne csak azért menjen, hogy fák között üljön három napig. Nézzünk körül, hogy minél több befolyás érjen minket, ami szélesíti a látókörünket. Idén az EBA kiállítását Wroclawban, Lengyelországban rendezték, kézenfekvőnek tűnt, hogy útközben "beugrunk" egy-két cseh városba, ad absurdum Prágában megnézzük, hogy elég hideg-e a sör az U Fleku-ban. Ez véül kimaradt, mert rájöttünk, hogy Prága azért elég nagy kitérő lenne. Így esett a választás Olmützre.



Olmütz Csehországban, azon belül Morvaország középső részén, a Felsőmorva-dombságon, a Morva folyó mentén fekszik. "Olmütz egészen a második világháború végéig német város volt. Ekkor a németeket a városból és egész Csehszlovákiából igen gyors ütemben kitelepítették. A város német jellege nyomon követhető például a polgármesterek nevéből is. A város történelmi magja a Morva folyó által határolt. A központ a 11. században kezdett kialakulni, mai formáját a 19. században nyerte el. A városközpontban több kellemes hangulatú tér van. Ezek egyike a Felső tér (Horní náměstí), melyen a városháza van és az olmützi orloj (óra) a 15. századból. Emellett a Herkules és Caesar díszkút és az UNESCO védelme alatt álló olmützi Szentháromság oszlop, melyet 1740-ben emeltek. Jellegzetes műemléke az olmützi érseki székesegyház, a Szent Vencel dóm, ahol 1469-ben a cseh és morva nemesség egy része Mátyás királyt cseh királlyá kiáltotta ki. A székesegyházban nyugszik III. Vencel cseh és magyar király, akit 1306-ban Olmützön gyilkoltak meg. Ezen gyilkosság miatt halt ki a cseh Přemysl-ház. A centrum másik oldalán látható a Palacký Egyetem (korábban Ferenc Császár Egyetem, melyet 1573-ban) alapítottak, 1860-ban megszüntettek, majd új néven 1946-ban újraalapították." (Wikipedia)


Kegyes volt hozzánk az idő, mert mindig akkor esett, amikor épp egy-egy szép épületben, templomban voltunk. Viszont a képeknek nagyon drámai hátteret biztosított.

Városháza, az Orloj-al, az órajátékkal

Herkules kút

Szt. Háromság szobor a főtéren, UNESCO világörökség része



Vízköpők, gótikus erkélyen





A város makettje a főtéren

Szt. Móric székesegyház


Szt. Vencel székesegyház


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése